Lovasbemutató
lovas látványosságok, középkori lovasprogramok

Középkori lovas párviadal/pariojáték

A középkori lovagi torna alkalmat adott arra, hogy a lovagok bizonyítsák rátermettségüket és bajvívásban szerzett tudásukat, hogy az ifjú lovag-jelöltek bemutatkozzanak a király színe előtt, és egy-egy győztes viadal után elnyerjék a lovagi címet. A két lovag közötti küzdelem általában karddal és lándzsával történt. A párbajok tétje sok esetben élet vagy halál volt. A lovagi torna helyszíne a várudvar volt. A fentieken túl a nézők szórakozását is szolgálta a viadal.

A középkori hagyományt felélesztve a bemutató során látható elemek:

  • lándzsahajítás
  • gyűrűtűzés
  • forgóbábu /Roland/
  • tökvágás
  • kardvívás

Lovas párviadalunk során 2-4 lovas küzd korhű ruházatban, fegyverzetben.

Kopjatörés

A középkori lovagi torna egyik kedvelt és látványos eleme volt a kopjatörés. A két résztvevő lovag egymással szemben állva indult el és céljuk az volt, hogy saját kopjájukat eltörjék a másik pajzsán. A győzelmet az jelentette, ha az ellenfelet sikerült kivetni a nyeregből. A küzdelem során maximum 3 kopját használhattak fel.

A kopjatörés bemutató során 2-4 lovas küzd meg egymással korhű ruházatban, fegyverzetben.

Szabadon idomítás

A középkori földesurak, bárók, hercegek - ha épp nem háborúztak vagy arra készültek - kedvenc időtöltésként szívesen foglalkoztak lovaik idomításával.

A program során szeretném bemutatni a ló és lovas közötti bizalmi kapcsolatra épülő partneri viszonyt.


A fenti, középkori hagyományokra épülő bemutatók megrendezésre kerülhetnek Visegrádon vagy más településen, többek között például céges rendezvények, csapatépítők, lovasversenyek, fesztiválok, középkori rendezvények vagy egyéb más szabadidős programok keretein belül.
A bemutatók végén lehetőség nyílik a korhű fegyverzet és ruházat megtekintésére, lósimogatásra és fotózkodásra.

Köszönöm Rolandnak (https://www.facebook.com/rolandimageworks/) a profi és szép felvételt.

Lókiképzéssel, bemutatókkal kapcsolatban: